Rólam

HOGYAN LETTEM KÖRNYEZETVÉDELMI SZAKJOGÁSZBÓL ENTERIŐR STYLIST?

Gyerekkoromtól kezdve vonzott a lakberendezés. Folyton rajzolgattam, tervezgettem, néha papíron, de főleg fejben. Aztán a jogi egyetemre kerültem, ahol volt némi hiányérzetem, mintha nem lennék a helyemen. Néhány év keresgélés után rájöttem, hogy a környezetvédelem adhatna új irányt és értelmet a munkámnak. Elvégeztem a környezetvédelmi szakjogász képzést, majd elhelyezkedtem a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodájában, ezzel párhuzamosan önkéntesként dolgoztam a Kisközösségi Programban. Főként ezeknek a tapasztalatoknak köszönhetem komplex gondolkodásomat, rendszerszemléletemet.

2011-ben ismerkedtem meg építész férjemmel, akivel Piliscsabán élünk. Második gyermekünk érkezése előtt nekivágtunk a házbővítésnek, mivel addig egy 33m2-es garzonban éltünk, hárman. Hosszas tervezést követően, nagyjából három év alatt, saját kezűleg építettük fel az új házrészt. Pontosabban a férjem felépítette, én meg belaktam. Mert mint kiderült, abban jó vagyok… Innen már egyenes út vezetett a Werk Akadémia enteriőr stylist képzéséig. Időközben azt is megértettem, hogy engem a lakberendezés kizárólag azon a zöld szemüvegen keresztül érdekel, amin át az egész világot szemlélem. Így azzal az elhatározással fejeztem be az iskolát, hogy kifejezetten öko-designnal szeretnék foglalkozni.

FAPADOS LUXUS A BOKORBAN

Ez a kifejezés egyik leginspirálóbb Werkes tanáromtól, Fónagy Dórától származik. Első design stratégia óránkon beszélt nekünk arról, hogy urbánus világunkban már nem a drága luxus anyagok érdeklik az embereket, hanem a természet, mert az jelenti a szabadságot, magát az életet. Ezzel a gondolattal olyan mélyen tudtam azonosulni, hogy végül ezt választottam mottómul. Benne van ugyanis minden, amiben hiszek: az önkéntes egyszerűség, a természet szeretete és tisztelete, és az, hogy ideje a luxusnak új értelmet adni!

Mára szerencsére kialakult egy olyan tudatos társadalmi réteg, amelyik tisztában van a minket fenyegető ökológiai válsággal és azzal, hogy fogyasztási szokásaink, életmódunk megváltoztatásával rengeteget tehetünk a problémák megoldása érdekében. Sokan vagyunk, akik szívünk mélyéből vágyunk egy lassabb, normálisabb életre, és egy természetesen egyszerű, szép otthonra. Arra törekszem, hogy Magyarországon is megerősödjön az a tervezési szemlélet, ami az egyéni érdekeken túl a környezeti és társadalmi szempontokat is figyelembe veszi. Szeretném továbbá minél több ember számára elérhetővé tenni azt az életminőséget, amit egy stílusos és fenntartható otthon jelent.